onsdag 18 juli 2007

Skolan.

Vi började med rivstart med att introducera oss.

Nu är jag osäker på hur saker stavas med romaji (västerändska alfabetet) och hur orden delas upp, men jag kan ju göra ett försök. Det kommer ju inte vara 100% rätt, men typ.


Ohayou gozaimasu!

Watashi wa Yonasu desu.

Sueden karakimashita.

Sendai langeji skuru gakusei desu.

Watashi wa niju hasai desu.

Shumi wa ongaku kikimasu.

Dozo, yoroshiku onegaishimasu.


Översättning:


God morgon!

Jag heter Jonas.

Jag kommer från Sverige.

Jag studerar på Sendai language school (language school skrivs med katakana eftersom det inte är japanskt, därav den skumma stavningen när jag översätter till romaji)

Jag är 28 år.

Min hobby är att lyssna på musik.

Trevligt att träffas.

Ungefär.


Klassen blev mindre efter placeringsprovet för att vissa kineser skulle gå separat, så jag hamnade med Erik, de två koreanerna och två kineser som åxå gått om tre månader. Alla kunde läsa hiragana utom jag så det var mycket att pressa in.

För att råda bot på detta har jag suttit efter skolan och skrivit hiragana så jag fått ont i pennfattningen. Det var ju ett tag sen man skrev för hand lixom. Jag köpte ett block på office 24 för kanjiträning som man även kan skriva hiragana i, som jag nu skrivit ut. Så jag har köpt två till! Med mindre rutor :)

Den här veckan har vi även gått igenom:


- Verb (äta, dricka, sova, vakna, lyssna, skriva, äta, dricka, osv)

- Klockan (sjukt konstigt, har fortfarande inte greppat det)

- Siffror (det heter olika beroende på vad man räknar)

- Telefonnummer

- Sniffat på katakana (snälla! Får jag lära mig hiragana först?)

- Hälsningsfraser (god morgon, goddag, godkväll, godnatt)

Osv osv. Som ni märker är det ganska mycket att pressa in. *pust*

Definitivt heltidsstudier fast man bara har lektioner 3h/dag.


Vad har mer hänt...

Tobbe och Erik följde med mig i onsdags för att köpa kylskåp. Tobbe har varit här tre månader men ligger i snabbaste klassen så han kan göra sig någorlunda förstådd på japanska. Vi kirrade hemkörning på kylen på lördag. Tobbe och Erik beställde även internet på det stället. Det kan inte jag göra förrän jag skaffat Gaijinkortet, vilket jag måste söka, vilket jag inte kan göra förrän jag fått studentvisum, vilket ska skickas in på tisdag. Då kommer det ta en månad cirkus. Detsamma gäller telefon. Lyckligtvis har jag ett trådlöst internet, som är kasst, som jag kan snylta på i min lgh. Tobbe, Jonas och Erik bor även grannar med varandra 5 minuters promenad från min lägenhet, så jag kan ju gå dit och snylta på deras internet om jag orkar :)


Jag köpte även en riskokare på kylskåpsstället, så nu har jag lagat mat två gånger! Vilket leder oss direkt på sophantering.

Här fungerar det så att man ställer ut soporna i speciella påsar som man köper. Grön för vanliga sopor och röd för plast (eller om det var tvärtom) osså ställer man ut det på gatan under gröna nät. De verkar vara helt vansinniga när det gäller sopsortering, jag såg nämligen två män som höll på vid ett rivhus. De satt och tog bort isolering från plåtbitar, delade upp allting och lade ner i soppåsar. I Sverige har vi nånting som heter container där man kastar allt! Tackjavetja sverige :)




Lite randombilder:



En färdigrätt, Japanese style. Chicken nuggets och ris.



När jag var och kollade på lägenheter så var det ett bröllop som höll på. Här gör man och fru riskaka på traditionellt vis. Hon bakar och han bankar, varannan gång.



Good price my ass! 105:-



Ja, Seven Eleven finns här åxå.

5-filig väg i stan?

2 kommentarer:

  1. Hallå eller!
    Va du rädd då du skulle korsa den 5 filiga vägen?
    =)
    jag har tränat idag och börjar bli jäkligt deffad...haha
    Ha det gött

    SvaraRadera
  2. 5 filer. 0 bilar. Vad är fel här?

    SvaraRadera